perjantai 26. heinäkuuta 2024

Heinäkuun viimeinen viikonloppu

Naksuttelin päivällä pätkityt pikkupöllit liiterin nurkalla klapeiksi ja kuuntelin samalla viimeisen jakson Yle Radio Suomen tämän kesän Maarit-audiodraamasta. Täsmäajoitus; draamasarja loppui, kun viimeiset klapit halkesivat. Kesälomakin loppuu tähän viikonloppuun. Iski siinä samalla nostalgialla; olin v. 1978 16 ikäisenä Varkauden Sokoksella kesätöissä ja kaikki myyntiin tulevat LP’t menivät meikeläisen käsien kautta levyhyllyyn. Maaritilta ilmestyi Siivet saan LP ja siinä on aloitusbiisinä Jäätelökesä. Niitä tuli yksi Sokokselle myyntiin; ostin sen heti samalla itselleni.







torstai 25. heinäkuuta 2024

Ähkytorstai; monenlaisia herkkuja

Ähkytorstai; taidetta Punkaharjun vanhalla asemalla, Savonlinnassa muikkuja Kalastajankojulla ja herkkuja Kalliolinnan Lettukahvilassa, ja Varkaudessa Alvar Aallon suunnittelemassa Kinkamossa loppujäähdyttelynä Suomen jäätelötehtaan kuusenkerkkäjäätelöt. Monenlaisia herkkuja! Kyllä! Kesä!

Tappuvirran lossin reitti on pituudeltaan 303 metriä ja lossi liikkuu Ahvensalmella 468 tiellä kyyditettävien mukaan. Kesäkausina puutavaran uitto saattaa keskeyttää lossin liikkumisen hetkeksi.




Suvi Nurmen teoksia hitsatusta ruostumattomasta teräksestä @ Aseman Taidelaituri


Saatanan sukupuu
Tommi Toija, Aseman Taidelaituri

Johannes Rantasalon töitä @ Aseman Taidelaituri


Ottilia Roosin keramiikkaa @ Aseman Taidelaituri

Kokkolintu
Pekka Lappalainen, Aseman Taidelaituri

Minä olin täällä
Suvi Nurmi, Aseman Taidelaituri,
hitsattu ruostumaton teräs.

Minä olin täällä -teoksesta kuvattu yksityiskohta
Suvi Nurmi, Aseman Taidelaituri,
hitsattu ruostumaton teräs.

Meriperhosen päiväkirja
Suvi Nurmi, Aseman Taidelaituri,
hitsattu ruostumaton teräs.

Tanssi kanssa tuulten ja pilvien
Suvi Nurmi, Aseman Taidelaituri,
hitsattu ruostumaton teräs.

Muikut salaatilla @ Kalastajan koju


Taiteltu lettu mansikkahillolla, kinuskikastikkeella ja kermavaahdolla @ Lettukahvila Kalliolinna






Alvar Aalto suunnitteli Kinkamon huvilaan myös sisustuksen, joka on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan.” -Warkauden Lehti, 26.7.2016-




Kinkamon nykyinen v. 1976 rakennettu sauna. Kekkonen oli saunonut Ahlströmin Varkauden tehtaiden paikallisjohtajan kanssa tätä nykyistä saunaa edeltävässä saunassa ja todennut saunomisen jälkeen, että ”olen saunonut paremmissakin saunoissa”. Seuraavana päivänä oli yhtiön paikallisjohtaja käskyttänyt uuden, eli tämän edelleen tänä päivänä käytössä olevan, saunan suunnittelun ja rakentamisen välittömästi liikkeelle.

”Kinkamo oli ensimmäinen Alvar Aallon Varkauteen toteutettu rakennus. Se tehtiin Ahlströmin virkamiesten lomamajaksi 1939. Historiansa aikana Kinkamo toiminut niin koulutuskeskuksena kuin hiihtomajana. Vuonna 1994 rakennus siirtyi Enso Gutzeit Oy:n edustuskäyttöön ja sitä myötä Stora Ensolle.Kinkamon päärakennuksessa on kuusi kahden hengen makuuhuonetta, suuri sali ja keittiö. Kiinteistön rannassa on arkkitehti Seppo Mykrän suunnittelema, vuonna 1976 valmistunut hirsisauna. Saunarakennuksesta löytyy takkahuone, kylpytilat sekä keittiönurkkaus. Huvilan pinta-ala on 345 neliötä ja tontin yli neljä hehtaaria. Rakennus remontoitiin vuonna 1995, jolloin keittiötä laajennettiin ja rakennettiin kaksi wc:tä. Muutoin rakennuksen sisustus säilytettiin alkuperäisessä asussaan. Kuntotarkastus kiinteistössä tehtiin vuonna 2014. Pohjois-Savon liiton kulttuuriympäristöselvityksen mukaan Kinkamo on yksi esimerkki Aallon pyrkimyksestä sopeuttaa rakennus luontoon. Rakennus sijaitsee rantamaisemassa metsän siimeksessä eikä näy kauemmas järvelle. Arkkitehtuuriltaan Kinkamon huvila yhdistelee funktionalismia ja romantiikkaa.”
-Warkauden Lehti, 26.7.2016-

maanantai 22. heinäkuuta 2024

Ukkihommia

Ukkihommia. Tyttären pojan tuolista vanhat lakat hiomalla pois ja tuoliin sama väri kuin on kesämökin tuvan kiikkutuolissa, jossa aikanaan tytärtäni sylissäni nukutin.




sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Ravustetaan!

Perinteinen ”katsotaanpa tilanne taas tänä vuonna” pyynti. Viisitoista mertaa pyyntiin luotaamaan katoavaa jokirapukantaa, joka vapautetaan mertoihin päästyään. Kesään kuuluva traditio.





lauantai 20. heinäkuuta 2024

Paatteja raudasta ja puusta

Paatteja; raudasta ja puusta. Wanhojen laivojen tapahtuma Heinävedellä ja puuveneiden regatta Oravissa. Välipalana hiekkaveistokset kauniilla Enonkoskella. Mukava retkipäivä, jossa mukana myös Hanhivirran ja Tappuvirran lossit. 

Kyllä sydän sykkii puuveneille.