sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Ihminen, kone ja koru - Björn Weckströmin näyttely taidemuseo Didrichsenissä

Vihdoinkin! Vihdoinkin pääsin taas näkemään -86 Punkaharjulla, Retretin taidemuseon luolastossa esillä olleita ja siellä näkemiäni Björn Weckströmin upeita pronssiveistoksia. Niitä on esillä Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa Björn Weckstömin näyttelyssä 11.9.2021 - 30.1.2022. 

Olin myyty! 

Museon nettisivulta leikattu teksti:

Björn Weckströmin (s. 1935) näyttely Ihminen, kone ja koru juhlistaa monipuolisen taiteilijan pitkää uraa. Esillä on Weckströmin veistoksia ja koruja 1960-luvulta tähän päivään: mm. antiikin Kreikan mytologiasta ammentavia pronssiveistoksia, meditatiivinen akryyliveistosten kokonaisuus sekä Kalevala Korun kanssa yhteistyössä toteutettu korunäyttely.

Weckströmin teoksissa antiikin myytit kohtaavat aikamme tieteelliset saavutukset ja fantasiat – avaruuden valloituksen, geenimanipulaation ja koneiden vallankumouksen. Näyttelyn 1980- ja 90-lukujen suuret, kiiltävät pronssiveistokset, koneihmiset, ovat kuin näky teknologisen kehityksen siivittämästä tulevaisuudesta.

 

Weckström käyttää tuotannossaan materiaaleja ennakkoluulottomasti. Näyttelyssä on mukana veistoksia akryylistä, pronssista, kivestä ja lasista. Esillä on myös purjekankaille öljyvärein tehtyjä väripintamaalauksia, jotka yhdistävät kuvataiteen purjehtimiseen, Weckströmin toiseen kutsumukseen.

Korunäyttelyssä nähdään 86 korua Weckströmin uran varrelta – mm. kansainvälisen läpimurron tuonut Kukkiva muuri 1960-luvun puolivälistä sekä taiteilijan tunnetuimpiin koruihin lukeutuva ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa nähty Planetaariset laaksot -kaulakoru. Tunnetuimmat korunsa Weckström on suunnitellut suomalaiselle Lapponia Jewelrylle. Vuonna 2005 Lapponia Jewelry siirtyi Kalevala Koru Oy:n omistukseen, ja tänä päivänä Lapponian tuotevalikoima on osa Kalevala-brändiä.”



Stereofoninen uni (1988, pronssi)

Minotauros (1984, pronssi)

Nike (1984, pronssi)
”Albert Einsteinin kaava E=mc2 kreikkalaisen voitonjumala Niken kasvoissa viittaa atomipommin tuhovoimaan. Sotilaallisten voittojen tavoittelu on turhaa.” 

Ikaros (1980-82, pronssi)

Ikaros (1980-82, pronssi)

Prometheus (1986, pronssi)
”Kreikkalaisessa mytologiassa titaani Prometheus lahjoitti luvatta ihmisille tulen, ja rangaistukseksi hänet kahlittiin kallioon. Tulella on hyvät ja huonot vaikutuksensa. Versova oliivipuu on lupaus siitä, että voisimme selvitä ihmiskuntaa uhkaavista ilmasto-ongelmista, jos ymmärrämme toimia yhdessä.” 

Kentauri II (1995, pronssi)

Hydraulinen hevonen (1977, pronssi)

Lentävä Ikaros (1999, pronssi)
”Ikaros-myytin uustulkinta käsittelee geenien muokkaamista sekä ihmisen ja koneen yhdistymistä.”

Sokea juoksija (1991, pronssi)

Kentauri II, takana Prometheus

Ajattelija (1988, pronssi)
”Uudet aatteet ja elämäntavat voivat milloin tahansa mullistaa kulttuurimme. Ulkonäkö yleensä pettää.”

Sokea juoksija


Nike

Naurava pää (1981, pronssi)

Nike

Kentauri II (1995, pronssi)

Prometheus

Minotauros

Stereofoninen uni



Lasimies II (1976, lasi, lasinpuhaltaja Jaakko Niemi)

Narcissos (1985, pronssi)

8. Icarus, 10. Gondan naamio, 11. Jaalin vaellus, 13. Barbarella

Stonehenge III b (2019, lasi, lasinpuhaltaja Kari Alakoski)

Itävä (1972, akryyli ja hopeoitu pronssi)

Planetaariset laaksot -kaulakoru

Tähtien sota -elokuvan prinsessa Leia kaulallaan Björn Weckstömin  Planeetaariset laaksot -kaulakoru

Näyttelystä kotiin ostettu ja taiteilija Björn Weckströmin allekirjoituksella varustettu kirja.
Ihan must-juttu. Tietysti!  







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti